.

Κηποτεχνικό ημερολόγιο

Είμαστε στην καρδιά του χειμώνα, με βροχές, παγετούς και χαλάζι κατά τόπους. Γενικά όταν έχουμε ξηρό καιρό και όχι έντονο παγετό συνεχίζουμε κλαδέματα και διαμορφώσεις σχημάτων των καλλωπιστικών. Κατά το κλάδεμα ελέγχουμε τυχόν ξερά κλαδιά, εσοχές που μπορεί να διαχειμάζουν έντομα, μαζεύουμε τα φύλλα και τα φυτικά υπολείμματα των κλαδεμάτων (ευκαιρία για κομποστοποίηση, ώστε να ανατροφοδοτήσουμε πάλι τον κήπο μας). Μετά τα κλαδέματα και τους παγετούς (ισχύει και για τον Φεβρουάριο, αν υπάρχουν τέτοιες συνθήκες) ενδείκνυται επέμβαση με χαλκούχα σκευάσματα. Επίσης υπάρχει ακόμα καιρός για προσθήκη κομπόστ ή κοπριάς στα φυτά μας και σκάλισμα τους.
Με την έναρξη της νέας χρονιάς, ξεκινάει και στήνεται και η αρχή ενός νέου έτους και για τα φυτά μας.
ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ: ΛΙΠΑΝΣΕΙΣ – ΧΑΛΚΟΥΧΟΙ ΨΕΚΑΣΜΟΙ – ΚΛΑΔΕΜΑΤΑ – ΠΡΟΣΘΗΚΗ ΟΡΓΑΝΙΚΗΣ ΟΥΣΙΑΣ

Ο τελευταίος μήνας του χειμώνα και το κρύο καλά κρατεί ακόμα. Συνεχίζονται και τελειώνουν τα κλαδέματα σε όλα τα καλλωπιστικά (εκτός πολύ ευαίσθητων ανά περιοχή -π.χ. λαντάνες, πολυγάλα) Επίσης τελειώνουν και τα κλαδέματα καρποφόρων δέντρων, αμπελιού-σταφίδας, εκτός από τα εσπεριδοειδή.
Οι λιπάνσεις μας πλέον είναι πιο πολλές, ειδικά τις βροχερές ημέρες του μήνα και όπου δεν είχαμε επέμβει τους προηγούμενους μήνες. Μπορούμε πλέον να σκαλίσουμε βαθιά και να προετοιμάσουμε σιγά-σιγά τους λάκκους στα φυτά μας. Στηρίζουμε τα νεαρά δέντρα, τελειοποιούμε τα σχήματα μας και ελέγχουμε και συντηρούμε σιγά-σιγά το αρδευτικό μας σύστημα. Ιδανικός μήνας για αερισμό του χλοοτάπητα, κάνουμε βαθύ κούρεμα, ειδικά σε αγριάδες, λιπαίνουμε με αζωτούχα, αλλά και πλήρη σκευάσματα και βελτιώνουμε τυχόν λάκκους μέσα στον χλοοτάπητα ή κενά με επισπορές. Επίσης είναι μήνας κατάλληλος για προετοιμασία σποροκλίνης και νέες φυτεύσεις καλλωπιστικών φυτών και δέντρων.
ΣΗΜΑΝΤΙΚΕΣ ΕΡΓΑΣΙΕΣ: ΛΙΠΑΝΣΕΙΣ – ΚΛΑΔΕΜΑΤΑ ΚΑΡΠΟΦΟΡΩΝ & ΑΜΠΕΛΙΟΥ – ΣΚΑΛΙΣΜΑΤΑ – ΣΤΗΡΙΞΕΙΣ ΔΕΝΤΡΩΝ – ΕΛΕΓΧΟΣ ΑΡΔΕΥΤΙΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ – ΕΠΕΜΒΑΣΕΙΣ ΧΛΟΟΤΑΠΗΤΑ – ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΣΠΟΡΟΚΛΙΝΗΣ+ΦΥΤΕΥΣΕΙΣ

This function has been disabled for Oikosystem.